top of page

Massage versterkt de beleving van het lichaam en geeft zelfvertrouwen. Zo ga je opnieuw de kracht van je lichaam voelen en je eigen richting bepalen. Terugkerende gedachten, gevoelens of gedragingen zorgen vaak voor spanningen in het lichaam. Met massage worden die spanningen losgemaakt.

In mijn praktijk maak ik afwisselend gebruik van Californische en Zweedse massagetechnieken. Het verschil tussen beide technieken zit vooral in de diepte waarmee op de spieren en weefsels wordt ingewerkt.

Californische massage of ontspanningsmassage verbetert de doorbloeding en stimuleert de stofwisseling, waardoor spanningen worden losgemaakt. De afgifte van ontstekingsremmende stoffen wordt gestimuleerd waardoor het herstel van beschadigde spiercellen wordt bevorderd. Je lichaam gaat ook meer oxytocine aanmaken, het gelukshormoon dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid en je lichaam tot rust brengt.

Californische
Foto van Gert Backx die aan het masseren is
Zweedse

Zweedse massage of dieptemassage werkt in op de diepere lagen van spieren en bindweefsel (deep tissue) en maakt verklevingen los. De spieren worden soepel en de bewegingsvrijheid neemt toe. Dieptemassage draagt ook bij tot een betere immuniteit door de aanmaak van lymfocyten, de witte bloedcellen die zorgen voor het functioneren van ons immuunsysteem. Daarnaast zorgt diepe massage voor de afname van cortisol. Verhoogde cortisolspiegels worden gerelateerd aan chronische stress. Bij langdurig aanhouden, kunnen verhoogde cortisolspiegels leiden tot angstgevoelens, slapeloosheid, immuniteitsproblemen, maag- en darmklachten, gewichtstoename, concentratiestoornissen, en hart- en vaatziekten.

Beide massagetechnieken bieden ook voordelen voor sporters. Als voorbereiding op sportieve prestaties kan massage ingezet worden om de spieren soepel te maken en het risico op blessures te verminderen. Massage helpt ook bij het bestrijden van stress en het behouden van de focus. Na de inspanning bevordert massage het afdrijven van afvalstoffen en het herstel van de spiercellen.

Tijdens het masseren zijn vaak spierknopen of triggerpoints voelbaar: pijnlijke of gevoelige plekken in de spieren die veroorzaakt worden door overbelasting of stress. Door gerichte druk uit te oefenen op deze triggerpoints kunnen de spiervezels ontspannen en kan de bewegingsvrijheid toenemen. De massage kan ook aangevuld worden met cupping massage of REPOZ stretching.

Bij cupping massage worden siliconen cups vacuüm gezogen op de huid. Door de huid zo omhoog te trekken, verbetert de doorbloeding van de weefsels: betere aanvoer van voedingsstoffen en betere afvoer van afvalstoffen.

 

De cups worden over de rug of de benen gegleden of worden vastgezet op probleemzones om pijn en spanning te verlichten bij schouder- en nekklachten, rugklachten of migraine.

cupping massage
Foto van zes siliconen cups op de rug van een klant

REPOZ stretching is een techniek die toelaat om specifieke spieren gecontroleerd te rekken, zonder compenserende bewegingen. Met deze techniek kunnen spieren bereikt worden die niet rechtstreeks kunnen gemasseerd worden (bijvoorbeeld de spieren van het schouderblad en het bekken). Overbelaste spieren en gewrichten komen tot rust en het lichaam wordt terug correct gepositioneerd. REPOZ stretching zorgt voor een beter herstel tussen twee trainingen of wedstrijden.

REPOZ stretching

Ik gebruik in mijn massagepraktijk 100% natuurlijke jojoba olie. Deze olie dringt goed in de huid en laat geen vette film achter. Bovendien is de olie niet-comedogeen (je krijgt er geen puistjes van) en hypo-allergeen (ze veroorzaakt geen allergische reacties). Omdat massage de stofwisseling stimuleert, heeft je lichaam meer vloeistof nodig en moet je na de massage veel water te drinken!

bottom of page